Megyejárás, sandviken, békéscsaba, megyejárás, sandviken
Az acálgyártás szobra Sandvikenben
Sandviken egyébként nem elsősorban labdarúgásáról híres, hanem acélgyáráról. A város létre sem jött volna, ha 1862-ben Göran Fredrik Göransson nem ezen a helyen rakta volna le a Sandvik acélgyár alapjait. De ezt a tóparti területet választotta gyára központjául, és ezzel ki is jelölte a település életének irányát. Hiszen ez a gyár lett a világhírű svédacél bölcsője. Minden itt kezdődött. Az egykori acélgyárból mára holdingszerűen működő multinacionális világvállalat lett, az acélipar, a szerszámipar, az autógyártás és a műszaki fejlesztés számtalan területén piacvezetővé nőtte ki magát. Csak a sandvikeni központi gyárban 50 ezer munkás dolgozik, mellesleg kétszer annyi, mint a település lélekszáma.

Megyejárás, Békéscsaba, megyejárás, békéscsaba, sandviken
Tordai Viktor, a Sandviken Tools Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője (Galéria)

Békéscsabán, a Békési út 46-48. szám alatt van a Sandviken Tools Kft. központja. A békéscsabai cég is része a svéd Sandviken világbirodalomnak, egyik kiemelt kereskedő partnere a holding egyik vállalatának.

- Mikor csatlakoztak a svéd cégóriáshoz?

- Mi 2008-ban alapítottuk meg cégünket, a feleségemmel közösen mi vagyunk a tulajdonosok. Akkor nyílott lehetőség ugyanis arra, hogy kereskedőként jó pozícióban csatlakozhassunk a cégcsoporthoz – válaszolta Tordai Viktor, a Sandviken Tools Kft. egyik ügyvezetője.

- Mit tudtak Önök itt Békéscsabán arról, hogy mi történik a svéd központú cégbirodalomban?

- Én gyakorlatilag elég sok mindent tudtam róluk, hiszen a WÜRTH Szereléstechnika Kft. Délkelet-magyarországi területi vezetője voltam, forgalmaztunk többek között Sandvik/Bahco szerszámokat is.

Megyejárás, Békéscsaba, békéscsaba, megyejárás, sandviken
Méretre vágott, végtelenített szalagfűrészlapok (Galéria)

- És mik voltak azok a jó kondíciók, amik hat évvel ezelőtt lehetőségként merültek fel?

- A Sandvik kéziszerszámok és fűrészlapok kereskedelmét Magyarországon a BAHCO Magyarország Kft. bonyolította korábban. Ekkor, 2008-ban, lehetőségünk lett arra, hogy átvegyük a cég szalagfűrészlap végtelenítő üzemét, a szalagfűrészlap és a BAHCO szerszámok értékesítését. Ismerve a szerszámpiacot, az ottani folyamatokat egyértelműen jó döntésnek látszott, hogy megtegyük ezt a lépést.

- Önnek egyébként volt kereskedelmi előképzettsége?

- Igen, hiszen immár 23 éve, 1991 óta dolgozom a kereskedelemben. Öt évig családi vállalkozásunkba dolgoztam, később több multinacionális cégnél voltam középvezető. Alapvégzettségem egyébként műszaki jellegű. Igen, felkészült voltam, felkészültek voltunk erre a lépésre.

Megyejárás, sandviken, békéscsaba, megyejárás, sandviken
Szalagfűrészlap kínálat
- A cégalapításuk dátum szerint nagyjából egybeesik a gazdasági válság elindulásával Magyarországon. Megérezték ezt?

- Hogyne éreztük volna meg. Volt olyan időszak, hogy három hétig nem adtunk el egyetlen méter szalagfűrészt sem. Nagyon feszes volt a helyzet, sokféle válságkezelést igényelt, de végig hittünk abban, hogy nem a világ vége jött el, csak átrendeződik a piac. Végig arra készültünk, hogy mi is ott legyünk és tényezők legyünk, amikor normalizálódik majd a helyzet. Még fejlesztettünk is ebben az időszakban.

- Olyan sokat beszéltünk a szalagfűrészekről, végtelenítésükről. Azokról a fűrészekről van szó, amivel asztalosok dolgoznak?

- Azokról is, de mi elsősorban fémfűrész lapokat árulunk illetve végtelenítünk.

- Ezekkel vasat vágnak?

- Igen, ezek a fémfűrészek pontosan ugyanúgy néznek ki, mint az asztalosok fűrészei, ha így érthető, csak nem fát, hanem különböző vastagságú fémeket vágnak vele.

- Én még ilyet nem láttam, pedig elég sok vasipari műhelyben megfordultam mostanában. Békés megyében például hol vannak ilyen fémfűrészek?

- Több fémfűrésze van a LINAMAR-nak, a Csaba Metálnak, Filó és Társa vasipari vállalkozásnak, és egyre több helyen ismerik fel a fémfűrészelés előnyeit.

Megyejárás, Békéscsaba, békéscsaba, megyejárás, sandviken
Egyéb fűrészek
- Egyébként milyen iparágakban használják jellemzően a fűrészeket és a fémfűrészeket?

- Az építő- jármű- és gépészeti ipar, fémmegmunkálók, acélszerkezet gyártók, kertészet és gyümölcstermesztés, raklapgyártás, valamint fejlett elektronikai, híradástechnikai termelés és szolgáltatás. Más szóval az építéstől, gyártástól, szolgáltatástól és fémdarabolástól és a fűrészeléstől kezdve fák és bokrok metszéséig a termékeink mindenhol megtalálhatók.

- A fűrészlap végtelenítése azt jelenti, hogy a vevő megadja a fűrészgépe adatait, Önök levágják a tekercses fűrészlapból a szükséges hosszúságot, és valamilyen eljárással a két végénél összedolgozzák. Laikusként így tudom elképzelni. Van ehhez egy műhelyük?

- Igen, itt a bolt háta mögött van a műhelyünk és vannak gyári végtelenítő berendezéseink. Nagyon fontos, hogy nekünk gyári végtelenítőink vannak, mi a BAHCO által előírt nagyon szigorú technológiával dolgozunk, és minden egyes végtelenítésről jelentést készítünk. Ez nagyon lényeges, mert nagyon drágák ezek a bi-metál fűrészek, és az nem fordulhat elő, hogy az illesztés hibája miatt ne tudják megcsinálni, amire képesek.

- Egyébként mindenféle fémet, acélt, vasat el tudnak vágni ezekkel a fűrészekkel?

- Bármit, ami fémből készült. Az anyacég rengeteg pénzt fordít innovációra, fejlesztésre, ezeknek az eredménye a vasfűrész is, aminek előnyeit egyre többen felismerik. Hiszen hengerekből korongokat, tömbökből tetszőleges vastagságú lemezeket könnyedén lehet segítségükkel előállítani.

Megyejárás, Békéscsaba, megyejárás, békéscsaba, sandviken
BAHCO szerszámkészlet, bemutatja Tordainé Varga Judit (Galéria)

- Térjünk vissza a csabai üzlethez. Valahol ott ejtettük el a cég történetének fonalát, hogy belecsöppentek a válságba. Meddig tartott ez Önöknél?

- Nálunk 2010-ben kezdtek el megváltozni a dolgok. Akkor indult el egy olyan fejlődés, amilyet nulláról szerettünk volna. Azt mondhatom, hogy azóta folyamatosan fejlődik a cég, bővülnek kapcsolatai, nő partnereinek és alkalmazottainak a száma.

- Így van - kapcsolódott be a beszélgetésbe a cég másik ügyvezetője Tordainé Varga Judit. – Ez a tendencia jól végigkísérhető a dolgozói létszám alakulásán is. Hiszen 2010-ben összesen négyen voltunk, ma pedig már tízen dolgozunk a cégnél.

- Szép ez a bolt itt a Békési úton. Mikor költöztek ide?

- Tavaly vettük meg és alakítottuk ki ezt az üzletet, műhelyt és irodát. Nem ok nélkül csináltuk ezt sem, hanem azért, mert úgy döntöttünk, hogy cég fejlődésének egyik pilléreként megerősítjük, felfuttatjuk a kiskereskedelmi részlegünket is.

Megyejárás, Békéscsaba, békéscsaba, megyejárás, sandviken
A készlet kínálata minden igényt kielégítő, időkorlát nélküli anyaggaranciája pedig egyedülálló a piacon (Galéria)

- Korábban Önök csak nagykereskedést folytattak?

- Alapvetően igen, viszonteladóinkat és szakmai partnereinket szolgáltuk ki. Most bővítettük kéziszerszám és kisgépkínálatunkat, a cég lakossági eszközkínálatát ajánljuk a vásárlók figyelmébe.

- Milyen eszközökről van szó?

- Minden olyan eszközről – vette vissza a szót Tordai Viktor – amikre minden háztartásban, minden hobbikertben, minden garázsban, minden műhelyben szükség lehet. A csavarhúzótól a metszőollóig nálunk minden megvásárolható. És természetesen a legjobb minőségben.

- Mindenki ezt mondja…

- Lehet, de nem mindenki vállal időkorlát nélküli anyaggaranciát a forgalmazott szerszámaira, mi viszont igen. A BAHCO szerszámai eredeti svédacélból készülnek, minden próbát kiálltak már.

Megyejárás, Békéscsaba, békéscsaba, megyejárás, sandviken
Bimetál szalagfűrészlapok (Galéria)

- Hogyan működik a cég? Bejönnek a boltba és várják a vevőket?

- Mióta a kiskereskedés is megnyílt, így is működünk. De alapvetően utazó kereskedelmet folytatunk. Velem együtt öten vagyunk értékesítők, akik folyamatosan keressük az új kapcsolatokat, illetve folyamatos kontaktusban vagyunk meglévő partnereinkkel is.

- A partnerek számának alakulása mindenképpen beszédes adat egy kereskedő cég életében. Önök hogyan állnak ezzel?

- Tényleg jó mérőszám, és büszkén mondhatom, hogy megalakulásunkhoz képest megtízszereztük partnereink számát.

- Vagyis?

- Hat évvel ezelőtt 120 aktív vásárlónk volt, ma 1200 aktív vásárlónk van. És megnyitottuk kiskereskedésünket is. De fejlesztünk tovább, nem lehet egyetlen percre sem megállni, mert soha sem érünk az út végéhez, mindig csak egy kereszteződéshez érkezünk meg, ahol újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk, és nekünk bizony döntenünk kell arról, merre haladjunk tovább.

- Most milyen kereszteződésnél vannak éppen? Min gondolkoznak?

- A kiskereskedelem felfuttatása illetve az új telephely adta háttér bázisán a felhasználó partnereink számának növelésén dolgozunk. Bővíteni tudtuk kínálatunkat, mostanáig körülbelül 26.000 féle terméket adtunk már el, ma körülbelül 100.000 cikkszámból értékesítünk, kínálunk. A fűrészek és a szerszámok mellett Bosch, Skil, Dremel gépek, ipari segédanyagok, kötőelemek, rögzítéstechnikai termékek, technikai sprayk, ipari tisztítószerek, munkavédelmi termékek, vágó és csiszolótárcsák, sorjázó szerszámok, kompresszorok és légtechnikai kiegészítők is bekerültek a cég sortimentjébe. És nagyon fontos üzletkötőink folyamatos képzése.

Megyejárás, Békéscsaba, megyejárás, békéscsaba, sandviken
Tordainé Varga Judit
- Azaz?

- Azaz, hogy sokkal inkább tanácsadók, mint üzletkötők legyenek, a cég profiljába vágó szakmai kérdésekre kinek, ha nem nekünk kell tudnunk a legjobban megválaszolnunk. Csak akkor hiszik el nekünk, hogy tényleg a legjobb szerszámokat kínáljuk, ha mi magunk is a legjobbak vagyunk.

A Sandviken Tools Kft. 2008-ban egy garázsban kezdte meg működését. A férj és a feleség mindent együtt csináltak, onnan irányították a kereskedelmet. Abban az évben összesen nyolcan lettek egyszerre BAHCO nagykereskedők az országban. Abból a nyolcból már csak hárman vannak lényegében életben, de a BAHCO magyarországi forgalmának a 60-70%-át már Békéscsabáról bonyolítják le 170 viszonteladó és 1200 aktív vásárló segítségével. A vállalkozás építésének egyetlen útját tartják elfogadhatónak, ez pedig a folyamatos növekedés. A feladatok elosztásában szerencsések, mert amit kevésbé szeret az egyik ügyvezető, abban a másik kifejezetten jól érzi magát… Lányaikat - Virág (14) és Jázmin (12) - azonban midketten egyformán és feltételek nélkül ugyanúgy szeretik.